Nätverkstekniker med CCNA

Det materiella | Monday July 21 2014 3:50 pm | Comments (0)

Idag har jag en mycket intressant berättelse. Jag träffade nämligen en Yogi på en kryssning i förra veckan. Förutom att vara en Yoga-mästare av rang berättade han om sitt yrkesliv som nätverkstekniker. Eller snarare före detta yrkesliv. Tydligen krävs det prov och kurser för att bevisa att man är duktig. När det gällde Yoga var inte inte lika noga. Han satsade dock fullt ut på det nu.

Nätverkstekniker med certifiering i bagaget

En nätverkstekniker har en mängd olika arbetsuppgifter beroende på vilken typ av kompetens han eller hon besitter. Oftast så innebär yrket att man sköter om och installerar olika enheter som underlättar kommunikationen i ett nätverk. Exempel på sådana enheter är till exempel routrar, vilka kopplar samman olika nätverk med varandra, och switchar, som styr trafiken inom ett nätverk. Man har helt enkelt hand om den teknik som gör att ett nätverk fungerar. I många fall är nätverkstekniker konsulter, men en del har också fast anställning. För den som är intresserad av att utbilda sig på området finns det många olika vägar att gå. CCNA är en typ av certifikat som utfärdas av företaget Cisco. Den helt och hållet teoretiska utbildningen ger baskunskaper i nätverksteknik. CCNA är i de flesta fall ett krav för att man ska kunna arbeta som nätverkstekniker, eftersom den går igenom terminologin och det mest basala när det gäller nätverksteknik.

Var läser man till CCNA?

Det finns ett flertal sätt att ta ett CCNA-certifikat. Fast Lane är ett exempel på en organisation som anordnar dessa utbildningar. Man behöver inte ha några förkunskaper eftersom en CCNA-utbildning syftar till att ge grundläggande kunskaper i ämnet. För den som är intresserad av teknik och eventuellt kan tänka sig en karriär inom detta område är det ett utmärkt första steg. Kunskaperna kan dessutom komma väl till pass även om man inte börjar arbeta med nätverk professionellt.

 

Nog om IT-snacket nu – semestern är här!

No Comments »

No comments yet.

RSS feed. TrackBack URI

Leave a comment